19-20.jpg4p.jpgFB cover.jpgFB_cover_suncev_kutak.jpgUntitled.jpgdeca.jpgsala.jpgst.jpgstari prozori.jpg

Došli su nam gosti


Ove godine OŠ „Sonja Marinković“ učestvuje u projektu „Evropsko Selo“. 24.04.2013. imali smo čast da ugostimo u našoj školi jednog Švedskog studenta prava Johana Hagelina koji obavlja praksu u ambasadi i njegovu prijateljicu Aleksandru Komazec koja je student farmacije.
Ona je poreklom iz Srbije ali od svoje desete godine živi u Švedskoj. Dočekani su sa kolačima koji su pripremljeni po Švedskom receptu, od strane učenika šestog razreda uz pomoć njihove razredne Valentine Nađ. Johan i Aleksandra su imali prilike da posete čas srpskog jezika u petom razredu koji je bio posvećen autorki poznate knjige „Pipi duga Čarapa“, Astrid Lindgren.

SAM 1592

 

Učenici su kroz simulirani kviz, uz pomoć nastavnice Svetlane Simićević, pogađali zagonetnu ličnost, koja je zapravo bila glavni lik romana, a njen izgled nam je dočarala i učenica koja se maskirala u nju. Odveli smo Johana i Aleksandru da pogledaju deo broda i vikinšku opremu koju su napravili učenici od drveta i papira sa nastavnikom likovnog, Miljanom Prelevićem.

SAM 1586

U četvrtaom razredu, kod učiteljice Gera Ane, nakon izlaganja učenika o tome šta su oni sve naučili o Švedskoj, Johan i Aleksandra su mogli da se upoznaju sa mađarskim folklorom i pesmama, čak su i na kraju časa zaplesali zajedno sa učenicima. Učiteljice Vesna Jovanović i Ljubica Panić su nas ugostile na času likovne kulture i dok su učenici prvog i drugog razreda crtali i bojili Švedske zastave, Johan je bio zadužen da nacrta zastavu naše zemlje. Nakon što smo ga naučili da napiše „Srbija“ ćiriličnim slovima, učiteljica Vesna ga je nagradila sa jednom peticom.

SAM 1642

U svim pomenutim razredima kao i na času Tamaša Serde, nastavnika engleskog jezika, gde su bili prisutni učenici šestog razreda i nekoliko radoznalih sedmaka, učenici su mogli da postavljaju pitanja o Švedskoj. Saznali smo da oni imaju devet razreda osnovnog obrazovanja, a da im srednje obrazovanje traje samo tri godine, kao i da se ne ocenjuju sve do sedmog razreda. Uglavnom provode više vremena u školi nego naši đaci. Čak i ručaju tamo. Tradicionalno jelo su im mesnate kuglice, ali uglavnom jedu picu i testeninu. Naučili smo ih osnovnim pojmovima na srpskom i mađarskom jeziku. Johanu se u Srbiji sviđa druželjubivost ljudi, kao i naša hrana. Priznao je da obožava burek i ćevape. U svakom razredu su podeljeni suveniri u obliku privezaka za ključeve. Gosti su nam na kraju rekli da smo na njih ostavili veoma pozitivan utisak. Pohvalili su nivo znanja engleskog jezika kod naših učenika kao i prijatno gostoprimstvo.

SAM 1621

 

Joomla templates by a4joomla