19-20.jpg4p.jpgFB cover.jpgFB_cover_suncev_kutak.jpgUntitled.jpgdeca.jpgsala.jpgst.jpgstari prozori.jpg

Škola u Lukinom Selu

 

     Naselje Lukino Selo nalazi se 15 kilometara južno od Zrenjanina. Nastalo  je 1785. godine na pustari , kao feudalni posed Lazara Lukača. Prvi doseljenici  bili su  odgajivači duvana iz Ečke i okoline. General Lazar Žigmond  1883. godine  je postao vlasnik ovog naselja, da bi se selo 1890. godine osamostalilo.

    Danas selo broji oko 410 stanovnika, koji se uglavnom bave povrtarstvom, a jedan manji broj ljudi je zaposlen u Ribnjaku “Ečka”.

    Zna se da je u selu postojala  škola još početkom XX veka. Iz priča najstarijih meštana, kao i bivših radnika škole, saznali smo da su učitelji 1937. godine bili Huđera Albert i Kesejić Lajoš. Oni su nastavu izvodili u staroj školskoj zgradi, u jednoj učionici. U sklopu školske zgrade  se nalazio i učiteljski stan. Iza zgrade bila je štala, gde je učitelj držao svoje konje i stoku (ako ih je imao). Učionica je bila opremljena skamijama, tronožnom drvenom tablom, jednim ormanom, računaljkom i jednom peći za loženje.

 

ls2

 

   Nakon  1937. godine  nekoliko godina nastavu je držao Telkeš Imre.  Njega će zameniti Balint Andraš i Šipoš Ferenc. Njihovi sledbenici su bili  Kovač Andraš i Gujaš Janoš. Nastava se izvodila na mađarskom nastavnom jeziku, u kombinovanom odeljenju. Posle drugog svetskog rata, jedno vreme, postojala je i  šestogodišnja škola. U tom periodu decu je podučavao  Hiczko Janoš. Od 1960/61. školske godine dve  učiteljice su radile sa decom: Marković Piroška i Đurić Marija. Dvadeset godina će one podučavati decu u selu. Spavaća soba učiteljice bila je  pretvorena u prostorije zabavišta, a štala se preuredila u školsku kuhinju.  Svakog dana se  spremala užina za đake. Unutar  zgrade postojao je i vrtić, gde je radila vaspitačica Kovač Žužana.

 

ls1m

 

    Nova školska zgrada, sa dve učionice i  novim inventarom izgrađena je 1974. godine. Jedan deo zgrade je bio namenjen zabavištu. Tek posle nekoliko godina škola je dobila centralno grejanje.

  Počevši od 1980. godine dolazi do smene velikog broja učitelja.A to subili : Sekereš Ferenc, Katona Istvan i njegova supruga Aranka, Kelemen Katalin, Beker Edit, Sekereš Magdolna.

 

ls3m

 

   Od 1989/90. školske godine nastavu izvode Gera Ana i Milankov Judit. 2001.god. umesto Gera Ane dolazi učiteljica Čordaš Hajnalka. Nju će zamenit 2008. Kočiš Ester. Godinu dana kasnije dolazi do spajanja tri odeljenja zbog malog broja učenika i ostaje samo jedno kombinovano odeljenje na mađarskom nastavnom jeziku koje će voditi Milankov Judit.  Na zahtev roditelja se 2004. godine  otvorilo i jedno  kombinovano   odeljenje na srpskim nastavnim jeziku koje je vodila Kostić-Mirčetić Gordana.  To odeljenje  2011. godine preuzela je  Jerković Zorica, da bi 2012. godine  nju zamenila Radivojev Snežana. U vrtiću već više od dvadeset godina radi vaspitačica Bođo Ildika.

  Trenutno školu pohađa devet  učenika, a u vrtiću ima devetoro dece  predškolskog uzrasta. Nastava se izvodi na mađarskom i srpskom nastavnom  jeziku u kombinovanim odeljenjima. Osim redovne nastave organizuju se i  vannastavne aktivnosti: priredbe za  Novu godinu, Osmi mart i završna na kraju nastavne godine. Postoji i redovna saradnja sa Mesnom kancelarijom prilikom organizovanja raznih manifestacija  na nivou sela: povodom Dana planete Zemlje i Dana paradajza.

  Škola u Lukinom Selu je dugo godina bila u sklopu Osnovne škole «2.oktobar« u Zrenjaninu. Od 01.10.1994. godine postala je  izdvojeno odeljenje  Osnovne škole »Sonja Marinković« u Zrenjaninu.

 

Joomla templates by a4joomla