19-20.jpg4p.jpgFB cover.jpgFB_cover_suncev_kutak.jpgUntitled.jpgdeca.jpgsala.jpgst.jpgstari prozori.jpg

Lukácsfalva

   Nagybecskerektől 15 kilométerre délre helyezkedik el Lukácsfalva. Ez a települes 1785 –ben alakult meg, mint Lázár Lukács  grof  birtoka.Az első lakósok écskai dohánytermelők voltak. A település 1883-ban Lázár Zsigmond tulajdona  lett. A falu 1890-ben önnálósúl.

   Ma kb. 410 lakosa van. A lukácsiak főleg földműveléssel, konyhakertészettel foglalkoznak, valamint a közeli halastóban  mint halászok dolgoznak.

   Az idősebb lukácsiaktól és volt pedagogusoktól megtudtuk , hogy a faluban  már a XX. század elején létezett iskola. 1937-ben Hugyera Albert és Keszejity Lajos tanítók oktatták a diákokat. A tanítás a régi iskolában, egy tanteremben folyt. Az épületben  tanítóí lakás is létezett. Az udvari istálóban a tanító lovait és jószágát (ha volt ) tartotta.

 

ls2

 

    A tanteremben  fapadok, háromlábú fatábla, számológép , egy szekrény és egy szeneskályha állt.Telkes Imre  1937 után , sok évig  oktatta a gyerekeket. Bálint András , Sípós Ferenc, Kovács András és Gulyás János  tanítók követték. A tanítás magyar nyelven folyt, összevont tagozatban. A II. világháború után , egy rövid  ideig , hatéves iskola is  létezett. Ebben az időszakban Hiczkó János tanított. 1960-tól kezdve 20 éven át  két tanítónő dolgozott az iskolában: Márkovity Piroska és Đurić Mária. A tanítói  hállószobát  óvodává alakították át, mig az istálót konyhává. A gyerekeknek minden nap friss uzsonnát készítettek.  Az épület másik felében az óvoda müködött  Kovács Zsuzsanna vezetésével.

     A mai iskola 1974-ben készült el. Az új épület két tágas  tantermet , óvodahelységet kapott  új butorzattal és tanfelszereléssel. Pár év múlva az iskola központi fütéssel újúlt.

 

ls1m

 

     Kilenc éven át , 1980- tól  sok tanító megfordúlt  ebben az iskolában: Szekeres Ferenc, Katona István és felesége Aranka, Kelemen Katalin , Beker Edit és Szekeres Magdolna.

   Az 1989/ 1990-es iskolaévtől kezdve Gera Anna és Milankov Judit tanítanak. Gera Anna tanítónőt 2001-ben Csordás Hajnalka váltja  fel . Őt pedig Kocsis Eszter 2008 –ban.  A  kevés diák  miatt  2009-ben egy osztattlan  tagozat alakúlt  meg, melyet Milankov Judit tanítónőre bízták. A szerb ajkú gyerekek részére 2004-ben nyílt meg a  tagozat , melyet Kostić – Mirčetić Gordana  tanítónő vezetett, 2011-ben Jerković Zorica  és  2012-ben pedig Radivojev Snežana tanítónő. Az óvodában több mint húsz éve Bogyó Ildikó nevelőnő dolgozik .

 

ls3m

 

        Az iskolában jelenleg 9 diák van, az óvodában pedig 9 kisdiák. A tanítás összevont tagozatokban folyik  magyar és szerb nyelven.

  A  tanulók  az  év folyamán különböző ünnepségeket is rendeznek : újévi műsort, Nőnapi előadást , Évzaró műsort az iskolaév végén.

     Az iskola  közreműködik a helyi közösséggel is különböző manifesztációk

megszervezésében.(  Föld napja, Paradicsom napok).

    A lukácsfalvi iskola hosszú ideig a nagybecskereki Október 2 Általános Iskola kihelyezett tagozata volt. 1994. október 1- től  a Sonja Marinković Általános Iskola keretében működik.

 

 

 

Joomla templates by a4joomla