19-20.jpg4p.jpgFB cover.jpgFB_cover_suncev_kutak.jpgUntitled.jpgdeca.jpgsala.jpgst.jpgstari prozori.jpg

Sonja Marinković, Nagybecskerek

 

st1

 

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola a 19. század végén épült. 1903-ban Messinger Karolin tanítónő jóvoltából oktatási és nevelési célokkal leányiskolát alapított az épületben, mely internátussal is rendelkezett. A tanítás nyelve a magyar, a német és a francia volt, így elmondható, hogy iskolánk a multikulturalizmus és a tolerancia jegyében működik immár több mint száz éve.

 

1903-ban létrejött az általános és a polgári iskola, 1904-ben megérettek a feltételek arra, hogy minisztériumi engedéllyel megnyíljon a felsőfokú leányiskola, 1909-ben pedig a Kereskedelmi Akadémia is megnyitotta kapuit. 1904-ben az épület emelettel bővült, melyen tantermek kaptak helyet. Ekkor épültek az iskola melléképületei is, melyeknek egyikében az akkori Vajdaság első és egyetlen tornatermét is felavatták, a másikban pedig a kor elvárásainak megfelelő háló- és fürdőszobák létesültek. Az intézmény felszereltségét és az ellátási lehetőségeket figyelembe véve, az akkori időszakban ritkaságszámba ment.

 

Messinger Karolin iskolaalapító, pedagógus, nem csak francia és német szakos oklevéllel rendelkezett, hanem iskolánk első okleveles testnevelőtanára is volt. Munkásságának ezen területére nagy hangsúlyt fektetett. A tornatermek mellett, teniszterem, telente pedig műjégpálya is funkcionált.

 

A polgári iskola egészen 1941-ig működött. Az épület egy rövid időre, 1944-1945-ben megszűnt oktatási intézmény lenni, mivel a Vörös Hadsereg igényeit szolgálta ki, főleg repülőgép-alkatrészek javítását végezték itt. A Vörös Hadsereg távozása után, egészen 1955. szeptember 1-jéig a Magyar Gimnáziumnak adott otthont. Ezt követően vált a Sonja Marinković Általános Iskola székhelyévé, tovább folytatva így az épületben a már amúgy is jelentős oktatási tradíciók gyakorlását.

 

A városban akkor működő hat általános iskola egyike volt a miénk, 15 tanteremmel, 32 tagozattal, összesen 1 087 tanulóval. Az oktatás minőségének ösztönzését elősegítette, hogy kísérleti általános iskolává kiáltották ki. Ilyen státussal a köztársaság területén 25 iskola rendelkezett, melyeknek száma hamarosan négyre csökkent, de a Sonja Marinković Általános Iskola továbbra is köztük volt.

 

Az iskola ma 25 tagozattal és két napközivel rendelkezik. A tanítás magyar és szerb nyelven folyik. Jelenleg a szentmihályi és a lukácsfalvi kihelyezett munkaegységek is az iskola keretein belül működnek. Szentmihályon a tanítás magyar, Lukácsfalván pedig magyar és szerb nyelven történik.

 

Az intézménynek, létezése óta sikerült lépést tartania az idővel és a technikai vívmányok fejlődésével. Már az 1984/1985-ös tanévben rendelkezett informatika-szertárral, így egyike volt azoknak az iskoláknak, amelyek elsőként kínálták fel a  számítástechnikai oktatás lehetőségét. Az azóta is folyamatosan tartó, újabbnál újabb számítógépes felszerelések beszerzésének köszönhetően, az iskola diákjai minőségi tudást szerezhetnek az informatika területén. Ennek köszönhetően az iskola könyvtárának munkája is számítógépes rendszeren történik.

 

 


Joomla templates by a4joomla